Pentin Jussin Penttilä

Pentin Jussi (Juho Rouhiainen) oli Totlammin Eskon nuorin setä. Hautapellon Penttilässä asuivat 1890-luvulla Pentti Rouhiaisen (k.1887) pojat Esko, Olli, Matti ja Juho. Näistä Esko oli viisissäkymmenissä ja hänellä oli kaksi poikaa, Esko ja Simo. Olli pysyi naimattomana. Matti avioitui 1893 ja Juho oli vielä poikamies. Matti ja Juho ostivat vuosikymmenen puolivälin aikoihin noin kilometrin päässä Kirkonmaan kylässä olleen Ohvon suvun kantapaikan Ohvolan ja muuttivat sinne. Osteltuaan lisää pääasiassa Ohvon suvun perua olleita tiluksia ja Juhon avioiduttua veljekset yhdistivät kaikki hankkimansa tilukset. Maanmittari jakoi ne kahdeksi samanarvoiseksi tilaksi. Matti jäi Ohvolaan ja Juho rakensi uuden talon Räisälään vievän tien varteen.

Juholla oli paljon lapsia, pojat hankkivat 1930-luvulla kuorma-auton. Vanhimmalle pojalle Einolle ehdittiin erottaa oma paikka läheisten Kanngaslampien tuntumasta, mutta hänen kuoltuaan 1937 rakensi Einon lesken toinen mies Väinö Pitkänen talon sinne.

Kuvaus Pentin Jussin Penttilästä lähteneiden henkilöiden evakosta.

Pentin Jussin Penttilä nykyään: Jussin talo oli kadonnut täydellisesti. Siellä oli aikanaan kokonainen rakennusryhmä, kallion päällyställe rakennettuna. Navetta oli rakennettu tiilestä 1937, muut rakennukset olivat vanhempia. [VRo91]

(sivu päivitetty tammik.2014 SRo)

Comments are closed.