Tontin asukkaiden evakkotiet

Eemil Rouhiainen s.1904

kuva2Kaukolan Tontilta Huittisiin (Jokisivu, Perttulan talo) maaliskuussa 1940, josta takaisin Kaukolaan syyskuun lopulla 1941, Parkanoon kesäkuussa 1944, Kiukaisiin (Panelia, Mäkilän talo) marraskuussa 1944, Ruovedelle 1947 (Pekkalan Kalliolinna, josta Venttilään samassa kylässä), tilan nimi Venttilä on rekisteröinnissä tapahtunut virhe, koska Eemil antoi nimeksi Penttilä Kaukolaan jääneiden suvun tilojen mukaan. Evakkotiellä Eemil, Aino ja 6 lasta. Tytär Helli jäi naimisiin mentyään Paneliaan (Ruohola). Pojista Tapio muutti Kangasniemelle, Pentti Teiskoon, josta Kuruun, Aulis Vilppulaan, josta Ruovedelle, Seppo Jämsänkoskelle ja Kauko jäi viljelemään Venttilän tilaa. Eemil kuoli 1975 ja Aino 1986. Sukuseuran perustamiseen johtanut ensimmäinen sukukokous pidettiin Venttilän pihamaalla 1986.

Tapio Rouhiainen

 • Lähtö evakkoon Huittisiin maaliskuun alussa 1940
 • Takaisin Kaukolaan syyskuun lopulla 1941
 • Lähtö uudelleen juhannuksen alla 1944 Parkanoon, takaisin Kaukolaan viljankorjuutöihin elokuun puolivälissä 1944
 • Lähtö Kaukolasta viimeisen kerran 20.9.1944 Parkanoon
 • Tulo Parkanoon marraskuun alkupuolella 1944
 • Siirto Paneliaan (Kiukainen) marraskuun lopulla 1944
 • Siirto Ruovedelle (Jäminkipohjaan) 1.10.1948 (sotaväestä)

Aulis Rouhiainen

 • Lähtenyt evakkoon 1940 (Huittinen, Jokisivu)
 • Palannut Kaukolaan 1941
 • Lähtenyt uudelleen 1944 Parkanon Pihnariin / Kiukaisten Paneliaan.
 • Ruoveden Pekkalan kylään 1949
 • Vilppulassa vv. 1960-67 ja sen jälkeen Jäminkipohjassa

Seppo Rouhiainen

 • Lähtenyt evakkoon 10 kk ikäisenä, kts vanhemmat/sisarukset.

 

Vaikka Seppo ei itse muistakaan tapahtumia, on mieleen jäänyt lukuisia vanhemmilta ja sukulaisilta kuultuja kertomuksia, joista tässä eräs:

äiti oli lasten ja häntä auttaneen tutun naisen (luultavasti Maija Ek) kanssa tulossa jossakin Savonlinnan lähettyvillä. Päivällä pysähdyttiin pitämään taukoa, ehkä myös ruokailemaan. Silloin nousi päälle ukonilma ja väki piti sadetta missä pystyi. Ukonilman jälkeen muistivat, että vauva nukkui mättäällä. Kun mentiin huolestuneena katsomaan, nukkui vaiva sikeässä unessa, vaikka silmäkuopat olivat täynnä vettä.

Hyvät unenlahjat jo silloin!

 

Comments are closed.