Oravannahkoja

Oravannahkoja [5.8.2002, Jukka Rouhiainen]

Oravannahka oli 30-luvulla arvostetuimpia turkiksia. Einari kertoi eräästä jahdista, jossa orava oli jäänyt isoon petäjän latvaan kuolleena laukauksen jälkeen. Puu oli niin korkea, ettei oravaa saatu edes ampumalla alas. Toisaalta nahka oli mennyt helposti piloille. Kiipeäminen ei onnistunut lukuisista yrityksistä huolimatta, koska korkealle oksaton runko oli liukkaana mahdoton noustava. Kotiin tualtua asiasta kerroottiin isä-Eskolle, joka määräsi otettavaksi justeerin ja puun kaadettavaksi. Ukko oli todennut, että nahka on puuta arvokkaampi, käykää kaatamassa petäjä. Näin tehtiinkin ja arvokas saalis saatiin. Petäjän ja oravannahan “arvoristiriitaa” oli ihmetelty isommallakin porukalla;”mihinkä tämä nykymaailman meno oikein johtaakaan, kun orava on isoa petäjää arvokkaampi…”

Comments are closed.