Einari ja karjalanpiirakat

Einari ja karjalanpiirakat [14.8.2002, Jukka Rouhiainen]

Karjalanpiirakat maistuivat Einarille hyvin. Kerran, arvatenkin syönnin yhteydessäpuhe kääntyi riisitäytteisiin karjalanpiirakoihin. “Eihän nää aitoja karjalanpiirakoita ole” oli vastaus kysymykseeni piirakoiden osuudesta ruokana Kannaksella. Sen paremmin ei mennyt arvailulla piirakoiden muodostakaan:”omanlaisiaanhan niitä jokainen teki..”

Pienen tauon jälkeen pääsin tutustumaan Totlammin piirakoiden valmistukseen: “Piirakoiden säilyvyys ei ollut kovin hyvä, joten niitä leivottiin tarpeen mukaan. Leipominen ja paistaminen kuului perinteisesti naisten töihin. Piirakkkapäivä veikin talon naisten työajan niin, että normaali ruoka jäi väliin. Täytteeksi käytetiin perunaa, naurista ja mitä kulloinkin oli saatavilla. Leivonnan tuoksu täytti talon ja lämpimät piirakat maistuivat erinomaisilta voisulalla valeltuina. Ei ollut poikkeuksellista, että niitä söi mahansa kipeksi. Erityisenä herkkuna oli räätikäs- l. naurispiirakka, riisitäytteisiä oli vain juhlapyhinä, jos silloinkaan.”

Kysyin, voitaisiinko niitä tehdä meillä kotonakin Ruovedellä, juttua kuunneells kun oli vesi noussut kielelle. “Miksei, mutta tuskin ne yhtä hyvältä maistuisivat..” Lausahdus”Kylhä meilt evakkotaipaleel usseiki leipä loppu, mut sithä myö tehtiiki piirakoit !” oli saanut uutta sisältöä.

Comments are closed.