Vain piikkarit puuttuivat

Vain piikkarit puuttuivat [8.10.2002, Jukka Rouhiainen]

Ruokaillessamme kotona tulin kysyneeksi Einarilta mistä kaikki hänen palkintolusikkansa olivat tulleet. Alpakkalusikoita oli käytössä useita, olipa joukossa joku hopeinenkin. Tiesin parhaisen vuotten menneen sotahommissa, mutta kiinnosti tietää millaisissa kilpailuissa oli oltu ja miten harjoiteltu.

“Kiekossa en koskaan tainnut saada 45 metriä, kuulassakin taisi 12 metriä ylittiä kerran, pari. Kokemäellä voimalaitostyömaalla ollessa kuuluin Urheiluseuraan, eli Kokemäen Kovaan Väkeen. KKV järjesti useita kilpailuja, joissa pärjäsin pituudessa ja kesimatkojen juoksuissa.”

Isän mainitsemia tuloksia pituudessa en muista, mutta ajattelin niiden olleen tuolloin varsin tasokkaita. Harjoiteltiinko tuolloin mitenkä, vai oliko työ jo riittävä harjoitus, utelin isältäni.

“Kyllähän voimalaitostyömaalla harjoitusta sai tiiliä kantaessa. Selässä olevaan kantotelineeseen sopi 12 tiiltä, jotka tuolloin painoivat 4-5 kiloa kappale. Niitä kannettiin 10-12 tuntia päivässä ylös padolle, joten kyllä siinä harjoitusta sai.”

Arvelin, ettei sitä paljon muuta harjoitusta tarvinnutkaan lusikoiden keräämiseen. “No teinhän minä vielä aamulenkin päivittäin, minulla oli sopiva 6 kilometrin lenkki. Pyrin myös kerran viikossa juoksemaan pitemmän 20-30 kilometrin lenkin kestävyyden parantamiseksi.” Ymmärsin hyvin kysyneeni tarpellisen harjoitusmääristä, samalla hieman häpesin omaa kuntoani.

“Olisin halunnut kokeilla Suomen parhaita vastaan juoksussa pärjäämistä ja siihen olisikin ollut mahdollisuus lähipaikkaunnalla. Mutta hiilimurskalla ei ollut mitään mahdollisuuksia ilman piikkareita. Jallulla (Jalmari-veli) olisi Helsingissä ollut sellaiset, mutta kisoihin oli vain kaksi viikkoa, kun sain tiedon osallistumismahdollisuudesta.” Ihmettelin suu pyöreänä, eikö piikkareita tosiaankaan saatu kahdessa viikossa Helsingistä Kokemäelle.

“Ei se onnistunut, kyllä sitä yritettiin. Kaikki olivat töissä, eikä ollut varaa lähteä pelkästään piikkarinhakumatkalle pääkaupunkiin. Postin kulku kesti kolme viikkoa, joten kisat jäivät käymättä”. “Sen olisin halunnut nähdä, miten kisassa käy, tunsin olevani hyvässä kunnossa.” Vertailu hiilimurskalla jäi tekemättä, mutta opin arvostamaan alpakkalusikoita eri tavoin. Niitä ei oltu saatu ilmaiseksi.

Comments are closed.