Kaukolan matka 1991, Totlampi

Totlampi

kaukola91_24Monien taksien kuljettamana iso joukko Rouhiaisia lähti matkaamaan Totlammille päin. Ilma oli aurinkoinen ja lämmin, todella ihanteellinen patikointi-ilma. Taksit jäivät odottamaan paikalle koko päiväksi. Hulluja nuo suomalaiset.

kaukola91_25Revohkaa veti Tapio, metsänhoitajan ammattitaidolla. Tapio oli varautunut kahlaamaan keskiruumista myöten soistuneissa jokiympäristöissä ja rakentamaan matkalle uusia siltoja. Tapio oletti, että majavat olivat rakentaneet patoja Mustajärven ja Haajoen vesistöihin ja veden korkeus alueella olisi muuttunut. Matka sujui kuitenkin suureksi yllätykseksi Tapiolle kuivin jaloin umpeenkasvanutta metsää, kynnöspeltoja, kuivia avo-ojia, vanhoja tienpohjia, villisika- ja lehmialueita sekä pieniä soistumia pitkin.

kaukola91_3kaukola91_15Mansikat oli matkalla makeita, sirkkojen siritys monikukkivilla heinäpelloilla huumaavaa, maasto rehevää lehtoa. Maisemaa matkalla olivat muuttaneet menneestä joidenkin alueiden metsittämiset, ja uudet peltoalueet. Kuitenkin tutut mäet, pihapuut ja kotikumpareet rakennusten pohjineen, koulutien muistorikkaat siirtolohkareet yms. yksityiskohdat palauttivat muistot mieleen.

kaukola91_26Reitti kulki Kähköseltä Sunnin maille, Räsäsen alueelta Kärkkäisen maille, jossa siltana joen yli toimivat kuusi parrua. Joku lienee uinutkin ylityksessä. Kiimakorven alueella hypättiin jo omille maille. Kiimakorven peltoalueet olivat koivikoituneet. Alueella oli laidunnettu isoja lehmälaumoja jäljistä päätellen.

kaukola91_27Lähempänä Tottlammia pellot olivat avoimet ja maa täysin kasvukunnossa. Vanhalle polvelle oli ilo nähdä pellot niin hyvässä kunnossa. Lähellä pihapiiriä oli entiset rantaniityt vain soistuneet.

Olen synnynpaikallani, Tapio kommentoi samalla seisoen Totlammin päärakennuksen kohdalla.

kaukola91_28Päivä Totlammilla kului aurinkoisessa säässä, eväitä nauttien, Jukan keitellessä retkikeittimellä kahvit koko porukalle. Talossa asuneet muistivat joka nurkan, kamarin jossa sänky oli ollut, aitan, jossa oli riiattu talon tytärtä ja heinäkuorman, joka jäi kesken kun viimeisen kerran lähdettiin. Matin miete oli pikkupojan helpotus, ettei tätä kuormaa tartte tehdä, hangon saa heittää menemään. Tapio ei huomannut ottaa mustaa tilikirjaa mukaan jne.

kaukola91_29Pihapiiri ympäristöineen oli kaunista kumpuilevaa maastoa, jossa rakennukset sijoittuivat parhaille mahdollisille paikoille joen molemmin puolin maaston korkeimmille kohdille. Jokea ylittävä graniittinen pulterisilta oli purettu ja kivet viety muualle rakennusaineeksi. Samoin oli käynyt kivinavetan graniiteille. Ainoastaan maakellari oli kuin eilen rakennettu. Sisältä täydellisen uusi graniittipaaseineen ja saumauksineen.

kaukola91_30Totlammin navetta oli kuuluisa jo rakennusvaiheessaan ja sitä käytiin katsomassa rakennusvaiheessa jo naapuripitäjästä asti. Asuinrakennus oli ollut kaksikerroksinen, jossa oli kamarit yläkerroksessa. Joen töyräällä oli ollut sauna ja talon vieressä kolme aittaa. Lähinnä jokea vaatehuone, kesäisin tyttöjen aitta, keskellä poikien aitta ja pihanpuolimmaisena ruoka-aitta ja vielä halkokatoskin.

kaukola91_32Karjatupa ja sikala olivat joen töyräällä, maakellari ja kalustovaja sijoittuivat vähän kauemmaksi pihapiiriin. Kauempana oli lisäksi heinälato, sorakuoppa ja AIV-säiliö. Joen toisella puolen oli Siirilahdelle johtavan tiepohjan vierellä ollut riihi, puimala, sahalaitos ja paja.

kaukola91_31Uutta alueella oli suuri voimajohto ja löytyipä paikalta myös marjastajien sivuvaunullinen moottoripyörä.

kaukola91_33kaukola91_34Ryhmäkuvia Totlammella.

Comments are closed.