Kaukolan matka 1991, Hautapelto

penttilaVuokko Rouhiaisen piirros Hautapellon Penttilästä

kaukola91_7Erkki porukoineen meni Hautapellon Penttilään, Erkin kotipaikalle. Viimekesäiseltä käynniltä oli tieto, että venäläiset olivat rakentaneet tien Ampaarin mäen alta suoraan Penttilään. Tie oli jo rikkikin ja loppu puoli kilometriä sujui kävellen. Perillä kolme koiraa vastaanotti metelillä. Isäntäväki tuli riiheltä ja päästiin taloa katsomaan.

kaukola91_11Isäntäperhe oli kuusilapsinen, kolhoosin autonkuljettajaperhe. Talo oli siistissä kunnossa, mm. leivinuunia oli korjattu. Kamarin uunit olivat ennallaan. Talon kivijalassa oli vuosiluvut 1923. 1924-25 rakennetusta navetasta olivat puuosat kadonneet, lienee palaneet, paikallaan tai uunissa. Samoin poissa oli aittarivi, puimala, kuivausriihi, niin myös uusi 1939 rakennettu lato. Naapuriin noin 500 metrin päähän entisen Kettusen tilalle oli rakennettu edellämainittu kolhoosi. Kolhoosiin kuului 7-8 isohkoa peltihallia, joissa yhdessä oli navetta noin 200 lehmälle. Karjaa laidunnettin eripuolella Ala-Kaukolaa. Ilta vierähti Penttilässä jutellen.

Comments are closed.