Kaukolan matka 1991, Sunni ja Salotila

kaukola91_4Erkin, Mairen ja Durkin tie erkani muusta seurueesta Sunnille. Aukean ja metsämarssin jälkeen lähestyttiin Sunnin latoja, metsäsaarekkeita, peltoja ja hiekkakuoppaa. Nykyisyyden ja muistikuvien yhteensovittaminen vei aikansa, maisema oli muuttunut 50 vuodessa. Metsiköt olivat nyt järeätä metsää. Kuvassa ylhäällä Durk ja Maire Salotilan raunioilla.

kaukola91_8Alaladon iso nurkkakivi löytyi ison, pojan mieleen jääneen kiven luota. Pihapiirikin hahmottui maastoon. Rakennukset oli viety pois.

kaukola91_5Pihakuusi oli kasvanut valtavasti, rungon paksuus rinnan korkeudelta oli kasvanut kahdeksasta 25 tuumaan, oksien kärkiväli oli 10 m.

Venäläiset olivat suorittaneet alueella hämmästyttävän laajaa ja perusteellista maanparannusta. Peltoaukeille oli kaivettu metrin syvyiset ja 2,3-3 metriä leveät ojat 40-50 metrin lohkoihin ja vastaavasti isot niskaojat. Maa oli levitetty ja tasattu kookkaalla lautasäkeellä. Toimivatko kookkaat ojat myös aitoina karjalle?

Comments are closed.