Eemeli Rouhiaisen sirkkelisahatoiminta

Tapio Rouhiainen

Kun sähkönsaanti Ala-Kaukolan länsiosaan varmistui v. 1931 alkoivat Totlammilla vanhemmat veljekset rakentaa sirkkelisahaa, ja sahalaitos oli valmiina kun valot syttyivät. Alkuun virran jännite oli heikko johtuen pitkästä linjasta, mutta muutaman vuoden kuluttua tilanne parani.

Sahalla sahattiin talvisin koko kolmenkymmentäluku omaan tarpeeseen, naapurien tarpeeseen, mutta myös vientiin. Vientitavara oli järeää mäntyä ja kuusta, särmättyä lankkua. Koivu oli järeää lankkua “läpisahattuna”, se meni puusepänteollisuuteen. Vientiin menevä sahatavara ajettiin hevosilla talviteitä pitkin Inkilän asemalle Kirvuun ja siellä oli ostaja, joka mittasi kuorman, suoritti laskelmat ja luki isosta lompakosta rahat käteen. Täältä sahatavara jatkoi matkaa rautateitse Uuraan satamaan, joka oli Viipurin ulkosatama.

Sodan päätyttyä syksyllä -44 olimme marraskuun lopulla jo Paneliassa ja isä alkoi laittaa sahaa kuntoon ja sahaus alkoi tammikuussa -45. Satakunnassa isännät olivat epäluuloisia sirkkelisahan suhteen, että sillä ei saa tasapaksua tavaraa. Mutta epäluulot hälvenivät nopeasti, kun kävivät katsomassa, että miltä näyttää. Sodan jälkeinen aika oli entisten rakennusten korjaamista ja uusien rakentamista, joten työtä riitti. Keväällä oli aina kovin rakennustavaran tarve ja saha kävikin kahta pitkää vuoroa.

Sähkön sai Paneliankosken sähköyhtiöltä tuottajahintaan, joten se oli hyvin edullista. Sahoilla on aina ollut energiakustannukset suuria ja ovat vieläkin. Keväällä kun saha kävi kahta vuoroa, niin Einari ja Onni olivat töissä Paneliassa. Sähkön suuri kulutus sodan jälkeen aiheutti myös täällä sen, että virtaa ei aina oikein riittänyt. Syksyllä saha seisoi useita kuukausia, mutta muu vuodenaika sahattiin täysillä.

Paneliassa sahaus jatkui tuokokuulle -48, mutta välillä kesällä -47 kävimme sahaamassa Ruovedellä Taipaleessa lähinnä rakennustarpeita kaukolalaisille uusien kotien rakentamiseen. Tämä työmatka kesti kaksi kuukautta.

Kun meidän väki oli muuttanut Ruovedelle kesäkuussa -48, jatkui sahaus talvella -49 Taipaleen kankaalla lähellä Mikkosen taloa vuoteen -51 keväisin. Tämän jälkeen jatkui sahaus vielä vuosia pienempiä aikoja keväisin ensin lokomobiilin ja sitten Massey-Harris -traktorin voimalla Isojärven rannalla puimalan luona.

Tapio Rouhiainen
3/2002

Comments are closed.