Veikko Rouhiainen 50 vuotta

Tekniikan ja teollisuuden näköalapaikalla
Ruovesi-lehti 21.3.2002

Tampereella toimivan VTT:n Tuotteet ja tuotanto tutkimusyksikön tutkimusprofessori Veikko Rouhiainen viettää 50-vuotissyntymäpäiviään 22.3. Veikko Rouhiaista työllistää VTT:llä tällä hetkellä eniten hänen vetämänsä turvallisuus ja käyttövarmuus -teknologiateema. Turvallisuus ja käyttövarmuus sekä puhdas maailma, Tulevaisuuden tiedonsiirtoteknologiat sekä Älykkäät tuotteet ja järjestelmät ovat VTT:n strategiset teknologiateema. Teemoilla on tarkoitus lisätä VTT:n yksiköiden välistä yhteistyötä. Uuden näkökulman myötä saadaan myös uusia tutkimusaiheita.

Taustaltaan Veikko Rouhiainen on riskianalyysin tutkija. Joitakin vuosia sitten riskianalyysitutkimuksessa painottui suuronnettomuusvaarojen torjunta. Nyt taitavat tavanomaisemmat tapaturmavaarat olla korostumassa. Vaikka työtä on tehty paljon, tapaturmataajuus ei Suomen teollisuudessa ole sillä tasolla, millä se voisi olla. Uudet tekniikat, kuten langaton tiedonsiirto ja anturitekniikan kehitys, antavat uusia mahdollisuuksia riskien hallintaan. Entistä enemmän puhutaan myös riskianalyysipohjaisesta päätöksenteosta. Viime vuosina Rouhiaisen kiinnostus on kohdistunut myös käyttövarmuuden tutkimukseen. Sillä alalla myös teollisuuden kiinnostus on lisääntynyt ja käynnissä on ollut erilaisia teknologiaohjelmia. Kehitettyjä tekniikoita ja sovelluksia hyödynnetään jo monissa yrityksissä.

Rouhiainen on tehnyt VTT:llä pitkän työrupeaman, lähes puolet elämästään. Hän kertoo aikoinaan etsineensä pariksi vuodeksi luotettavaa palkanmaksajaa, kun ensimmäisen asunnon lainat painoivat päälle. Sen jälkeen VTT:llä onkin aina löytynyt uusia mielenkiintoisia tehtäviä. Työantaja on uusiin asioihin kannustava ja työyhteisö mitä mukavin. VTT on Rouhiaisen mielestä hieno näköalapaikka tekniikkaan, teollisuuteen ja suomalaiseen yhteiskuntaan.

Veikko Rouhiaisen perheeseen kuuluvat vaimo, 19-vuotias poika ja beagle-koira. Tytär on jo muuttanut omaan talouteen. Perhe on asunut vuodesta 1983 Tampereen Takahuhdissa ja viimeiset seitsemän vuotta omassa talossa Linnainmaalla.

Veikko Rouhiaisen harrastuksena on toimiminen erilaisissa ammatillisissa järjestöissä. Tällä hetkellä hän on mukana mm. kolmen kansainvälisen konferenssin ohjelmakomiteassa ja yhden ammattilehden toimitusneuvostossa. Suomen riskianalyysiseuran johtoryhmä vie oman aikansa. Standardisointijärjestössä toimimisen hän on joutunut ajan puutteen vuoksi jättämään vähemmälle. Luotettavuustekniikan luennoinnin Tampereen teknillisessä korkeakoulussa hän on vielä pitänyt ohjelmassaan.

Ruovedellä varttunut Veikko Rouhiainen viettää kesät pääosin kotiseudulla. Kotitalo on edelleen suvun käytössä. Sieltä löytyy aina tekemistä ja vastapainoa tutkijan työlle. Kesällä Näsijärvi antaa mahdollisuuden kalastuksen opetteluun. Syksyllä hän liikkuu beagle-koiran kanssa metsässä ja silloin on myös hirvijahdin aika.

Comments are closed.